KunststofenRubber.nl

Solvay werkt aan kunststof automotor

19 mei 2015 om 08:41 uur - Deventer

Solvay heeft het voortouw genomen bij de ontwikkeling van de Polimotor 2, een kunststof automotor die volgend jaar zal worden getest in een racewagen. Het concern wil met dit project laten zien dat zijn speciale polymeren metalen onderdelen kunnen vervangen.


Een automotor is gewoonlijk gemaakt van metaal en het zwaarste onderdeel van een auto. Polimotor 2 streeft ernaar een motor te ontwikkelen die ongeveer 41 kg weegt, zo'n 40 procent minder dan de huidige standaardmotoren, die 63 tot 67 kg wegen.

 

In Polimotor 2 zal Solvay tien metalen motoronderdelen vervangen door onderdelen uit technische kunststof. Het zijn componenten zoals de waterpomp, de oliepomp, de waterinlaat/-uitlaat, het gasklephuis, de brandstofrail, de nokkenastandwielen en andere onderdelen. Hiervoor worden de volgende kunststoffen gebruikt:

 

Torlon polyamide-imide (PAI), Amodel polyftalamide (PPA), KetaSpire polyetherketon (PEEK), AvaSpire polyaryletherketon (PAEK), Radel polyfenylsulfon (PPSU), Ryton polyfenyleensulfide (PPS) en Tecnoflon VPL fluorelastomeren.

 

De Polimotor 2 is een viercilinder motor met dubbele bovenliggende nokkenas. Hij zal in 2016 worden geïnstalleerd in een Norma M-20 conceptauto die zal meedingen in de race van Lime Rock Park, Connecticut, in de Verenigde Staten. Solvay speelde een belangrijke rol in het succes van de eerste Polimotor, die aan het begin van de jaren 1980 werd bedacht door de Amerikaanse ingenieur Matti Holtzberg.

 

www.solvay.com

 

 

 

Via Twitter volgen wij ...