KunststofenRubber.nl

Avans krijgt subsidie voor solar embedded polymers

11 juli 2016 om 12:33 uur - DEN BOSCH

Onderzoekers van Avans Hogeschool hebben 8,5 ton aan financiering binnengehaald voor onderzoek dat men samen met het mkb uitvoert. Een deel van deze financiering gaat naar naar solar embedded polymers en composites.


Flexibele zonnefolies bieden veel kansen voor nieuwe toepassingen van zonne-energie. Ze voegen de functie energieopwekking toe aan bijvoorbeeld kunststof dakpannen, dakramen, fietswielcovers of spoilers van vrachtauto's en autodaken. Composiet- en kunststofverwerkende mkb-bedrijven zijn daarom op zoek naar slimme praktische methoden om flexibele zonnefolies te integreren in composiet- en polymeervoorwerpen. Dit moet zoveel mogelijk gebeuren met gebruik van bestaande materialen en productieprocessen.

De uitdagingen is de zonnecellen goed te verbinden met elektrische circuits, de levensduur en het energie-rendement. Dit Sepac-project  (solar embedded polymers and composites) moet ondernemers praktisch inzicht verschaffen in de technische en economische haalbaarheid van het produceren en toepassen van flexibele zonnefolies in composiet en kunststof halffabricaten.
Het projectteam bestaat uit twaalf bedrijven, namelijk  

Acrats, Delft Infra Composites, Plastica Thermoforming, Polyplastic, Alligator Plastics, HSV TMP, Promolding, HTLE, Posterama, Quality Services, Ubbink en Webasto, uit Avans Hogeschool en NHL Hogeschool, Solliance en brancheverenigingen NRK PVT en uit CarrosserieNL. Er zullen zes lectoren, vijftien docent-onderzoekers en honderdvijftig studenten betrokken worden bij het project. Avans-lector Karel Spee en projectleider Martèn Driesser leiden het team. De projecten gaan in het najaar van 2016 van start en hebben een looptijd van twee jaar.

 

 

 

Via Twitter volgen wij ...