KunststofenRubber.nl

TU Delft: harddisk van maar 100 vierkante nanometer groot (video)

20 juli 2016 om 09:34 uur - DELFT

Sander Otte van de TU Delft heeft samen met enkele andere onderzoekers een microscopisch opslagsysteem ontwikkeld. Elke bit wordt opgeslagen met één enkel atoom. Het stukje geheugen dat in Delft is gemaakt is honderd vierkante nanometer groot en kan 1 kilobyte (8 000 bits) aan data opslaan.


De onderzoekers ontdekten dat chlooratomen op een koperen oppervlak een perfect vierkant raster vormen. Op een plek waar een atoom ontbreekt, blijft een gat achter. Met behulp van de naald van een zogeheten ‘scanning tunneling microscope' (STM) kunnen de onderzoekers een chlooratoom naar zo'n gat toe schuiven. Een beetje zoals de bekende schuifpuzzels met vierkante blokjes. Dankzij deze methode hebben Sander Otte en zijn team een opslagdichtheid bereikt van 500 terabits per vierkante inch (Tbpsi). Dit is vijfhonderd maal beter dan de beste commercieel verkrijgbare harddisks van dit moment.

 

Atoomgeheugen-animatie
Animatie door: TU Delft, GIF via: Techcrunch

 

Sander Otte: "Elke bit bestaat uit twee posities op een oppervlak van koperatomen en één chlooratoom dat we heen en weer kunnen schuiven tussen deze twee posities. Als de chlooratoom zich in de bovenste positie bevindt en er is een gat hieronder, dan noemen we dat een 1. Als het gat bovenaan zit en de chlooratoom dus in de onderste positie, dan is de bit een 0."  (bron: engineersonline.nl)

Bekijk de video  

 

Het onderzoek is op 18 juli gepubliceerd in Nature Nanotechnology.

  

 

 

 

Via Twitter volgen wij ...